maanantai 22. huhtikuuta 2013


Terveisiä Tallinnasta. Kävin juuri aamutupakalla ulkona ja hotellin respan leuka loksahti lattiaan. Ei varmaan ollut raukka aiemmin nähnyt krapulatonta suomalaista Virossa aamukuudelta.

Olen täällä ensimmäistä kertaa selvin päin. Tallinna on tällaisin silmin aika erinäköinen kaupunki. Kaunis. Täällä on mukava tunnelma. Hetkittäin. Ne toiset hetket nimittäin täyttyvät sellaisista tolkuttomista SUOMI FINLAND PERKELE KIMI RÄIKKÖNEN –huudoista samalla, kun joku Pena kaataa kaljaa suuhunsa, mitä nyt paikallisen tarjoilijan kähmimiseltä ehtii. Satamaan kun saapuu, ensimmäisenä tulee vastaan vähintään 87 viinatukkua ja strippibaari. Se kertonee meistä kaiken olennaisen.

Näin selvin päin ollessa sitä kiinnittää aika paljon enemmän huomiota muiden humalaan. Yleensä se ei vaivaa, etenkin kun on kaveriporukassa liikkeellä ja juopot ovat tuttuja. Tai vaikka keikoilla, missä silti vallitseva hegemonia on jotenkin lämmin, silloin se ympärillä olevien läträys ei niin haittaa. Mutta annas olla, kun menee omasta lintukodostaan ja mukavuusalueeltaan pois, esimerkiksi Tallinnan laivalle, niin johan sitä huomaa kuinka typeriä ihmiset ovat. Ja jotenkin, näin kuitenkin ulkomailla ollessa, tekisi mieli sanoa suomalaiset.

Saako yleistää?

Täällä Virossa suomalaiset ovat yksi lasteittain lahden yli roudattava apinalauma, joka juo aamukahdeksalta pään täyteen laivassa, koska muutahan tekemistä siellä ei ole, valtaa sitten Tallinnan kadut, anteeksi, terassit, ja sikailee. Huudellaan ryssää, kohdellaan palveluammattilaisia kuin roskaa ja ollaan maailman kuninkaita, koska se Rengon Autohuolto Oy:n kuukausipalkka tuntuu täällä joidenkin mielestä edelleen vähintään rahakylvyltä. Eilen lounaalla naapuripöytään formulaa katsomaan asettuneet sedät tilasivat oman voileipäkakun, haukkuivat tarjoilijan ja olivat hetken sitä mieltä, että paalulta startannut Nico Rosberg on suomalainen. Kun Rosberg Bahrainin GP:ssa tippui kärjestä keskikastiin, julisti sama Soomipoika-ryhmä, kuinka ”ei sillä oo edes Suomen passia! Se on sakemanni.” Riistivät Nico-paran kansalaisuuden koska se ei pärjännyt. MÄHÄN SANOIN ETTEI TOSTA RUUSPERISTA OO MIHINKÄÄN.

Saanko riistää Virossa dokaavien Suomi-ääliöiden kansalaisuuden? Mun mielestä niistä kun ei ole mihinkään.

Olen myös aina aiemmin laittanut Virossa merkille, kuinka palveluammateissa täällä olevat ovat kohtuuttoman tylyä, epäystävällistä ja harvinaisen epä-palvelualtista porukkaa. Ihan kuin niitä vituttaisi kaikki ja koko ajan.

En ihmettele enää yhtään.

Mielestäni jokainen, joka kuvittelee Helsingin ja Suomen olevan jonkun aallonharjan huippua, kansainvälinen, trendikäs ja todella hip ja jonka mielestä me pohjolassa olemme tyylikkään hillittyä nykytaidekansaa, voisi lähteä selvin päin viikonlopuksi Tallinnaan. Siinä kun istutte terassilla vesilasin kanssa, voitte ihastella, kuinka edessänne esittäytyy Euroopan älymystön huippu ja PISA-pisteiden huippumaa.

1 kommentti:

  1. Palveluammatissa itse työskentelevänä ei Virolaisten asiakas"palvelu" ihmetytä lainkaan. Suomessakin humalainen suomalainen on oikeasti todella raskas palvella ja kieltämättä jossain vaiheessa viikonloppuiltaa palvelu muuttuu kohteluksi, vastaan tulee juuri sellaista käytöstä kuin aspallekin annetaan.

    Virossa olen muutamia kertoja itse käynyt, ja humalahakuisesta juomisesta huolimatta olen pitänyt omalta -ja seurueen- kohdalta huolta siitä, että oikeasti käyttäydytään myös veden toisella puolella silleen ihmisittäin, ja kas kummaa, silloin palveluakin saa.

    VastaaPoista