Tänään on suomalaisen oluen
päivä. Juhlistan päivää sillä tiedolla, että viikon-parin sisään valmistuu
jokunen kymmenen litraa suomalaista olutta, jossa on minun kädenjälkeni.
Muutama viikko sitten
ystäväni, joka harrastuksenaan ja intohimonaan valmistaa olutta, pyysi minut
mukaansa panimotouhuihinsa yhden päivän ajaksi ja lähdin innolla mukaan. En ole
ennen ollut mukana kun olutta pannaan ja koko prosessi oli mielenkiintoista
nähdä, aiemmin kun kalja on ollut minulle lähinnä vain yksi niistä aineksista jolla
kupolin sai sekaisin ja jonka mausta en oikeastaan edes liiemmin pitänyt, minä
kun olin enemmänkin siiderimiehiä.
Ja viinamiehiä.
Panimotilassa tuoksui
hyvälle. Se oli kai se mallas, jota siinä keiteltiin ja joka tuoksui sille, kun
joku heittää olutta löylyveden sekaan. Sellainen märkä ruisleipä. Opin, että
maltaita on jotain ziljardi erilaista ja yhdessä niistä, humalista, hiivoista,
mäskeistä ja erinäisistä muista aineksista pystyy tekemään kaksi ziljardia
erilaista yhdistelmää, joista lopulta se yksilöllinen olut löytyy. Ja että
sekaan voi heittää siinä keittämisvaiheessa oikeastaan mitä tahansa antamaan
niitä pieniä vivahteita, joita eri oluissa on. Tällä kertaa sekoitimme
keitokseen mukaan appelsiinin kuoria, edellisellä viikolla ystävä oli kokeillut
maistaa oluensa hillomunkeilla. Kuulemma toimi.
Katselin useamman tunnin
ihaillen siinä hivelevän tuoksun keskellä kuinka ystävän silmät kirkastuivat
joka kerta, kun esitin jonkun tyhmän kysymyksen. Kuinka intohimoisesti hän
suhtautuikaan sen oluensa tekoon ja kuinka tarkkaa ja yksityiskohtaista,
minuutilleen aikataulutettua työtä hän teki samalla, kun kertoi amatöörille
että mistä oluessa oikeastaan on kyse. Amatöörille siis tekijänä, juojana olin
puoliammattilainen jo aikoinaan. Katsoessa tätä ymmärsin, miten hienovaraisesta
käsityöstä on oluen panemisessakin kyse. Kuinka se on yksi niitä lajeja, joista
pitäisi ehdottomasti tehdä joku juhlamokka-mainos, jossa joku rauhallisella
äänellä kuvailee tekemistään kuin veneen veistämistä. Päivä oli kaikin puolin
antoisa ja mielenkiintoinen ja opin paljon. Maistoin yhdessä tekemäämme
tuotosta ennen kuin sen käymisvaihe oli alkamassa, jotta sain absolutistinakin
pienen siivun siitä, mitä oli tulossa. Itse tuote valmistuu lähiviikkoina ja
vaikken sitä pääse itse juomaan, aion hakea muutaman pullon talteen ja tarjota
kavereille. Koska ne ovat mielestäni pieniä taideteoksia.
Eilen tuntui siltä, että
koko internet sekosi. Internet ja Suomi. Lauantaina Helsingin Sanomat uutisoi
kuinka Aluehallintavirasto oli käskenyt kahta yksityistä bloggaajaa poistamaan
sanan ”viski” teksteistään uhaten, että parin viikon kuluttua Helsingissä
järjestettävä Olut Expo menettäisi anniskeluluvat jos näin ei tapahtuisi. Sana
”viski” oli alun perin ollut yös expon nimessä ja koska bloggaajat olivat
käyttäneet tapahtuman koko nimeä teksteissään, se koettiin väkevän viinan
mainostamiseksi. Kirjoittajat olivat tehneet työtä käskettyä, mikä tässä
tapauksessa oli varsin ymmärrettävää, eihän kukaan halua ottaa niskalleen
täysin ulkopuolisen uhrin konkurssia, joka olisi vääjäämättä uhannut Olut Expoa
jos siltä olisi luvat viety. Uutisointia on kiirehditty tänään jo korjailemaan
mutta tapahtumaketjun perusajatus on silti sellainen, joka tuntuu näin
absolutistinakin käsittämättömältä. Se, että messujen nimessä ei saa olla sitä
sanaa, jota varten messut osittain ovat. Siis viskiä. Ei edes mitään
erillisnimeä vaan ihan yleistä, laillista luonnontuotetta ei saa mainita, koska
se koetaan ilmeisesti uhkaavana. Vähän kuin Erämessujen nimi pitäisi olla vain
”Messut” koska metsissä loukkaantuu ja jopa kuolee ihmisiä tapaturmaisesti
vuosittain.
Takaisin kellaripanimoon.
Katseltuani haltioissani päivän ajan oluen tekoa ajattelin, että olisi oikeasti
ihan mielenkiintoista käydä myös tulevassa Olut Expossa ystäväni mukana
haistelemassa kotimaista olutkulttuuria. Mielestäni kaikkien pitäisi, ovat he
sitten soberisteja, absolutisteja, tuurijuoppoja tai suoraan jostain
asuntolasta paikalle raahattuja. Eikö juuri tällaiset messut opettaisi sitä,
mitä minäkin tajusin siellä kellarissa appelsiineja kuoriessani? Että olut ja
alkoholi ovat jotain paljon enemmän kuin tuote, jolla pitää tempoa nuppi jumiin
juomalla sitä 12 litraa illassa.
Luulisi tällaisten messujen esittelevän juuri sitä alkoholikulttuuria,
jota meillä toivottaisiin, sitä ”keskieurooppalaista”, jossa se olut ja viini
voidaan nauttia pienenä taideteoksena eikä känni edellä.
Eikö se ole juuri se, mitä
kannattaisi yrittää opettaa sen sijaan, että nyt yritetään teeskennellä, että
viinaa ei ole olemassa kieltämällä sen mainitseminen blogeissa tai tapahtumien
(tai hevosten) nimissä?
Jos poikani olisi siinä
iässä, että keskustelu alkoholista, sen käytöstä ja vaikutuksista olisi
ajankohtainen, mieluummin veisin hänet
viikonloppuna olut- ja viskimessuille kuin vaikka kirkkoon tai
lätkämatsiin. Se olisi nimittäin paikka, missä oikeasti voisi oppia mitä alkoholikulttuuri voi olla.
www.soberismia.fi
www.soberismia.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti